Et udtryk for godt håndværk
Armand Desaegher vidste noget om støbejern, og Octave Aubecq var specialist i emaljering. De 2 mødtes i 1924 i den nordfranske by Fresnoy-le-Grand, og året efter så den emaljerede Le Creuset støbejernsgryde dagens lys. Den var støbt i en sandform, som kun kunne bruges til støbning af 1 gryde. Derefter blev formen destrueret, og med genbrug af sandet blev en ny form lavet.
Sådan var det dengang, og sådan er det i dag – i det samme støberi som dengang. Den oprindelige gryde er løbende blevet tilpasset og justeret, men det klassiske design og de grundlæggende egenskaber, født af kravene og ambitionerne i det franske køkken, er bevaret.
Le Creuset i det professionelle køkken
Allerede fra starten i 1925 adskilte Le Creuset sig fra det traditionelle køkkengrej. Den første Le Creuset gryde var orange, og forbrugerne kender især det franske mærke for et meget farverigt sortiment.
Også i det professionelle sortiment hos BENT BRANDT er blanke og mat-sorte gryder suppleret af en ikonisk rød og grøn serie, der både på bordet og buffeten er et markant signal om køkkenets sans for håndværk og kvalitet. Signaler, som det professionelle køkken i den grad har taget til sig.
Og i dag er Le Creuset ikke kun gryder af emaljeret støbejern, men også en serie af stentøj, der i de samme farver er med til at fuldende serveringen ved bordet og anretningen på buffeten.
Le Creuset gryder i støbejern
Der er fokus på bæredygtighed og genanvendelse på fabrikken i Fresnoy-le-Grand. 63% af råmaterialet i det flydende støbejern, der bruges til at støbe Le Creuset gryderne, er genanvendt jern, 98% af sandet fra støbeformene genbruges også, og det samme gælder 65% af det spildevand, der bruges under emaljeringen.
Støbejern er kendt for at være et af de bedste materialer til madlavning. Varmen fordeles jævnt og ensartet i gryden, og den sandfarvede, indvendige emalje er glasemalje og egner sig specielt godt til langsom tilberedning, mens gryder med mat-sort, indvendig emalje er ideelle til at stege, brune og grille. Den indvendige emalje er holdbar, den beskytter mod misfarvninger og absorberer ikke smag og lugt. Den slidstærke, udvendige emalje er nem at rengøre.
Le Creusets støbejernsprodukter får 2 lag emalje: Første lag er en gennemsigtig grundemalje, der gør, at det næste lag – det sorte eller farvede – fæstner sig optimalt.
Le Creuset kan bruges på alle varmekilder – også induktion og i ovn og på udendørs grill.
Serien suppleres af en enkelt kasserolle med låg og træhåndtag. Kasserollen tåler ikke ovn og maskinopvask.
Låget på gryder og kasserolle er tætsluttende, så det holder på damp og varme.
En Le Creuset-gryde er en gryde for livet. Derfor ydes der også livstidsgaranti mod materiale- og produktionsfejl.
Gode råd om brug og behandling af Le Creuset gryder
Sådan får du størst udbytte af dine støbejernsgryder:
- Skub ikke gryden på en glaskeramisk- eller induktions-kogeplade – det kan ridse pladen.
- Brug en produktstørrelse, der svarer til varmekilden, og lad aldrig gasflammer løbe op ad siderne.
- Undgå store temperaturudsving – sørg for langsom opvarmning og nedkøling.
- Brug kun de højeste temperaturer på komfuret til at koge vand eller indkogning af fond – en overophedning af støbejern forringer resultatet, og maden brænder på.
- Den mat-sorte indvendige emaljering får patina. En sortbrun filmoverflade er resultatet af naturlige olier og fedtstoffer fra maden, som brænder sig ind i den varme overflade. Undgå at vaske denne patina af, da den forbedrer stegeevnen og forhindrer, at maden hænger fast.
- På induktionskomfur bør højeste temperatur være halv styrke plus 1.
- Sørg for, at væsker, olie, fedt eller smør dækker hele bunden, når du steger i gryder med sandfarvet indvendig emalje.
- Den sandfarvede indvendige emalje er vandtæt. Det gør den velegnet til opbevaring af rå eller tilberedt mad samt til syreholdige marinader.
- Brug metalredskaber forsigtigt – de kan beskadige emaljen.
- Støbejernsgryderne med sandfarvet emalje kan maskinopvaskes, men med tiden vil det gøre overfladen mat. Undgå maskinopvask af gryder med mat-sort indvendig emalje – det samme gælder kasserollen med træhåndtag.
Le Creuset stentøj
Familieskabet mellem Le Creuset støbejernsgryderne og den store serie af stentøjsprodukter er tydelig. De 3 ringe og navnet i relief ses på grydernes låg og på de fleste stentøjsprodukter. Desuden er det den samme sorte, røde og grønne farve, der binder støbejernsgryder og stentøjsprodukter sammen, når de supplerer hinanden under servering ved bordet eller anretning på buffeten.
Det professionelle Le Creuset stentøjs-sortiment hos BENT BRANDT omfatter stabelbare skåle, fade, kokotter, ramekiner og dejfade, der også kan bruges til servering eller som frugtskål.
Le Creuset stentøj er ægte håndværk i autentisk fransk design. Alle stentøjsprodukterne er unikke, og de bliver fremstillet på Le Creusets egne fabrikker, hvor de passerer gennem 50 par hænder under produktionen. De slidstærke produkter brændes ved meget høje temperaturer, hvilket giver dem en hård og modstandsdygtig overflade, som modstår skader fra varme og brug af redskaber.
Le Creuset stentøj tåler temperaturer fra -18 C til 260 C, og med en perfekt og jævn varmefordeling er produkterne ideelle til brug i ovn. Produkterne kan maskinopvaskes.
Gode råd om brug og behandling af Le Creuset stentøj
Sådan får du stor glæde af dit stentøj:
- Ved tilberedning i ovn bør stentøj altid stilles på en rist.
- Stentøj må ikke anvendes direkte på komfur, over åben ild eller direkte på en grill eller stilles i bunden af ovnen.
- Tilberedes maden under grill i ovnen, skal der være mindst 6,5 cm mellem stentøj og grillelement.
- Le Creuset stentøj kan bruges i mikroovn.
- Tilfør ikke væske til din ret under tilberedning i stentøjsprodukterne. Tag retten ud af ovnen og lad den stå 10 minutter, før du tilfører varm eller lunken væske – aldrig kold væske.
- Sæt ikke stentøj med frossen mad i en varm ovn – lad det varme op sammen med ovnen.
- Le Creuset stentøj kan maskinopvaskes.
- Lad varmt stentøj køle af, før det vaskes op.
- Den glaserede overflade er nem at rengøre, og den er hygiejnisk, da den hverken absorberer lugt, smag eller farve fra madvarer.
- Nogle typer bestik kan lave mørke aftegninger i den lyse emalje. Stregerne kan ofte fjernes med mild skurepulver eller wienerkalk.
Vi hjælper gerne
Vil du også gerne sende et markant signal om dit køkkens sans for håndværk og kvalitet ved hjælp af Le Creuset? Så er du velkommen til at tage en snak med medarbejderne i Isenkramafdelingen om mulighederne – også mulighederne for at kombinere serveringen og buffetanretningen med det, du har i forvejen. Ring på 8930 0000 eller kig forbi showroomet i Aarhus.